Skip to main content

Litij: Gonilna sila 21. stoletja

INFO

Lit: Gonilna sila 21. stoletja

Po sledeh revolucionarnega minerala

Baterije so katalizator izjemnih sprememb našega časa, tako v industriji kot v družbi. Razcvet avtomobilov, telefonov in robotov, ki jih poganjajo baterije, povzroča vedno večje povpraševanje po njihovi ključni sestavini – litiju, s tem pa ustvarja sodobno različico zlate mrzlice z geostrateškimi posledicami. Zgodba razstave sledi vrednostni verigi tega redkega minerala, od naložb in iskanja v ZDA, rudarjenja v Boliviji, proizvodnje baterij in avtomobilov na Kitajskem, vse do norveške, majhne naftne države, ki si prizadeva za elektrifikacijo vseh svojih prevoznih sredstev – avtomobilov, avtobusov, letal in ladij. To je zgodba o tem, kakšno vlogo ima litij pri družbenih spremembah in morda celo pri reševanju našega planeta – a za visoko ceno.

Ker se potreba po zaščiti podnebja krepi, je razvoj čistejše energije v ospredju. Vendar proizvodnja litija, ki je ključna sestavina rešitve, ni brez nevarnosti. Onesnaževanje z litijem predstavlja vedno večji problem, kjerkoli ga kopljejo, v nevarnosti pa so tudi lokalne skupnosti, ki padejo pod popoln nadzor rudarskih podjetij. Ponudba litija ni dovolj hitra, da bi zadostila povpraševanju, znaki zastoja (t. i. učinek ozkega grla) pa so vidni že zdaj, saj kitajske, avstralske in ameriške korporacije kupujejo rudnike litija po celem svetu, da bi si zagotovile zaloge za prihodnost.

Zgodba pripoveduje, kako se prihodnost razkriva pred našimi očmi, in ozavešča o prehodu s fosilnih goriv na električno napajanje in vseh njegovih čudovitih možnostih. A hkrati je to tudi zgodba o vplivu na geopolitiko in o tem, kako čista energija le ni popolnoma čista.